De zeebaars zijn latijnse naam: Dicentrachus Labrax 

Wat zijn het toch prachtige vissen, men noemt ze ook wel  “de zilveren wolven van de Noordzee“. Deze knapperd haakte ik vorig jaar op zo’n 20m van de kant, hij was niet al te groot maar zorgde toch voor een aardig kromme hengel.

Zeebaarzen paaien in open zee, niet ver van de kust. Een volwassen zeebaars is tussen de 3 en 8 jaar en is gemiddeld zo’n 50cm, maar vergis je niet ze kunnen wel tot 30 jaar oud worden en een lengte bereiken van boven de 100cm met een gewicht tot 12kg. Voordat een zeebaars helemaal volwassen is verblijft hij in de opgroeigebieden bij de kust en in estuariën (dit zijn zandplaten die door het getij beinvloed worden).

Een zeebaars jaagt zowel overdag als ‘s nachts. De diepte waarin hij jaagt kan variëren van 0,5 tot 100m onder het wateroppervlak. Ze doen zich tegoed aan garnalen, krabben, vis en inktvis. De meesten weten dit waarschijnlijk niet maar zeebaarzen vermijden over het algemeen troebel water en zijn dus afhankelijk van de windrichting op bepaalde plaatsen.

De zeebaarzen komen naar ons land vanaf april/mei zo’n beetje en blijven  dan tot september/oktober, daarna trekken ze weer naar het zuiden en migreren ‘s zomers terug naar het noorden.